
Selamat buat semua...
Skarang ni insegno mengamalkan teh hijau setiap hari...Saje2 nak try ehehe...
Pastu insegno terbaca dalam majalah yang dek dah bawak balik pasal kebaikan teh ni...
Teh hijau; minuman pelbagai khasiat;
· Mengurangkan panas badan
· Membantu perkumuhan dan penghadaman
· Mengurangkan risiko kanser paru2, hati dan perut
· Menghapuskan radikal bebas yang boleh merosakkan sel2 hati.
· EGCG dalam teh hijau bertindak sebagai antivirus dan antibakteria di samping menggalakkan system kekebalan badan.
· 16% daripada keperluan harian kalsium
· 10% keperluan harian zink.
· 10% keperluan asid folik yang diperlukan tubuh
· 9% daripada keperluan harian vitamin B1
· 25% daripada keperluan harian vitamin B2
· 6% daripada keperluan harian vitamin B6
Sejarah teh bermula lebih 5000 tahun lalu di China. Khabarnya secara tidak sengaja helaian daun yang diterbangkan angin jatuh ke dalam cangkir air panas yang bakal dihidangkan kepada maharaja Shen Nong. Dan tanpa disedari, pelayan menuangkan air berwarna keruh ke dalam cawan maharaja. Apabila meminumnya, maharaja tersebut merasakan air tersebut berlainan dan menyegarkan jika dibandingkan dengan air yang biasa diminum. Mulai saat itu bermulalah legenda teh di China.
Pada peringkat awal, teh banyak diminum di kalangan sami Buddha kerana kafein yang terdapat di dalam teh membolehkan mereka terus berjaga dan bertafakur. Manakala pengamal fahaman Taoisme pula menggemari teh kerana mereka percaya teh boleh memulihkan kesegaran badan. Sementara di barat, teh digemari sebagai salah satu minuman panas selain kopi.
Teh terbahagi kepada 3 jenis
· Hitam
· Hijau ( Camellia sinensis )
· Oolong
Teh hitam dan hijau dating dari pokok yang sama, Cuma proses penapaian yang membezakannya. Teh Oolong pula menjalani proses penapaian separa dan merupakan gabungan teh hitam dan hijau. Terdapat 330 jenis teh di dunia. Kandungan teh hijau;
· Bahan pahit dalam teh hijau mengurangkan risiko kanser
· Menghalang ketumbuhan
· Merendahkan kolestrol darah
· Membunuh bakteria
· Mengelakkan gula dalam darah
· Melawan virus selesema, bagus untuk yang resdung...
· Fluorida mengelakkan kerosakan gigi dan bau mulut
· Kafein menghilangkan rasa mengantuk
· Vitamin C mengurangkan stress
· Menghalangkan batuk dan selesema
· Vitamin B meningkatkan metabolism, bagus untuk sape yang nak kurus...
· Merendahkan tekanan darah
· Menguatkan dinding pembuluh darah
· Menghalang nafas berbau
· Vitamin E sebagai anti oksida
· Melambatkan penuaan
Sampai di sini sahaja wokey, Arrivederci!
Skarang ni insegno mengamalkan teh hijau setiap hari...Saje2 nak try ehehe...
Pastu insegno terbaca dalam majalah yang dek dah bawak balik pasal kebaikan teh ni...
Teh hijau; minuman pelbagai khasiat;
· Mengurangkan panas badan
· Membantu perkumuhan dan penghadaman
· Mengurangkan risiko kanser paru2, hati dan perut
· Menghapuskan radikal bebas yang boleh merosakkan sel2 hati.
· EGCG dalam teh hijau bertindak sebagai antivirus dan antibakteria di samping menggalakkan system kekebalan badan.
· 16% daripada keperluan harian kalsium
· 10% keperluan harian zink.
· 10% keperluan asid folik yang diperlukan tubuh
· 9% daripada keperluan harian vitamin B1
· 25% daripada keperluan harian vitamin B2
· 6% daripada keperluan harian vitamin B6
Sejarah teh bermula lebih 5000 tahun lalu di China. Khabarnya secara tidak sengaja helaian daun yang diterbangkan angin jatuh ke dalam cangkir air panas yang bakal dihidangkan kepada maharaja Shen Nong. Dan tanpa disedari, pelayan menuangkan air berwarna keruh ke dalam cawan maharaja. Apabila meminumnya, maharaja tersebut merasakan air tersebut berlainan dan menyegarkan jika dibandingkan dengan air yang biasa diminum. Mulai saat itu bermulalah legenda teh di China.
Pada peringkat awal, teh banyak diminum di kalangan sami Buddha kerana kafein yang terdapat di dalam teh membolehkan mereka terus berjaga dan bertafakur. Manakala pengamal fahaman Taoisme pula menggemari teh kerana mereka percaya teh boleh memulihkan kesegaran badan. Sementara di barat, teh digemari sebagai salah satu minuman panas selain kopi.
Teh terbahagi kepada 3 jenis
· Hitam
· Hijau ( Camellia sinensis )
· Oolong
Teh hitam dan hijau dating dari pokok yang sama, Cuma proses penapaian yang membezakannya. Teh Oolong pula menjalani proses penapaian separa dan merupakan gabungan teh hitam dan hijau. Terdapat 330 jenis teh di dunia. Kandungan teh hijau;
· Bahan pahit dalam teh hijau mengurangkan risiko kanser
· Menghalang ketumbuhan
· Merendahkan kolestrol darah
· Membunuh bakteria
· Mengelakkan gula dalam darah
· Melawan virus selesema, bagus untuk yang resdung...
· Fluorida mengelakkan kerosakan gigi dan bau mulut
· Kafein menghilangkan rasa mengantuk
· Vitamin C mengurangkan stress
· Menghalangkan batuk dan selesema
· Vitamin B meningkatkan metabolism, bagus untuk sape yang nak kurus...
· Merendahkan tekanan darah
· Menguatkan dinding pembuluh darah
· Menghalang nafas berbau
· Vitamin E sebagai anti oksida
· Melambatkan penuaan
Sampai di sini sahaja wokey, Arrivederci!
patot hr2 mnum teh ijau..hehe
ReplyDeleteaku pon mnum gak teh hijau
teh herba teros tp jarg2.heee
y 2 kompem p'kumuhan n sstm p'lawasan lancar
siap lmk2 pon kua
kalo x 3x g toilet sari, bkn teh herba org kmpg la 2..
ngehngehngeh...